Bútor Restaurátor

Antik bútor tárolása

Helyes bánásmód antik bútorokkal

Ahhoz, hogy sokáig örömünket leljük antik bútorainkban, elhelyezésüknél és ápolásuknál figyelembe kell vennünk néhány dolgot.

Alapvetően első helyen a szoba klimatizálása áll, ahol a bútort elhelyezzük. Régen a szobák nem, vagy csak rendszertelenül voltak fűtve, kályhával vagy nyitott tüzeléssel.

Így a helyiségek többnyire hidegek, nyirkosak voltak, 50 – 70%-os levegő páratartalommal. Manapság a szigetelésnek, modern fűtéstechnikáknak köszönhetően a levegő páratartalma a lakásokban 20 – 35 %-ra is lecsökkenhet.

Ez a túl száraz klíma komoly károkat okozhat a bútorokon, a faanyag zsugorodása során, a felületeken repedések, furnérleválások jelentkeznek. A bútorok alkatrészei vetemedhetnek, tekeredhetnek így pl. fiókok, ajtók szorulni, vagy lötyögni kezdenek. A politúrozott, lakkozott felületeken hibák keletkeznek.

Ezért fontos, hogy a levegő páratartalma 50–65 % között legyen, és 10%-nál nagyobb ingadozás ne következzen be. A levegő páratartalma a téli fűtésszezonban a legalacsonyabb, ilyenkor párásítóval, vagy egyszerűen víz párologtatásával segíthetünk a problémán.

  • Antik bútorok soha ne kerüljenek fűtőtestek, kályhák közelébe, mert ott túlszáradhatnak.
  • Legjobb esetben a szobahőmérséklet 18-22 °C, ebben az esetben a levegő páratartalma 50-65% közt mozog.

A bútorok elhelyezésénél még fontos szempont, hogy ne érje őket közvetlen napfény. Az erős UV sugárzástól kifakulnak a faanyagok, az intarziák elvesztik szép kontrasztjukat, és a felületkezelés is károsodik. A bútor felülete erősen felmelegszik és kiszáradás okozta károk is jelentkezhetnek.

Ez a probléma pl. fehér függönnyel, redőnnyel stb. orvosolható.

A bútorok elhelyezésénél figyeljünk arra is, hogy ne érjenek a falhoz, 20 – 50 mm távolság megfelelő légmozgást biztosít. Ez főleg nem megfelelően szigetelt falaknál fontos, melyek télen esetleg páralecsapódás miatt nedvesedhetnek, és így penész alakulhat ki.

Antik bútorok használatánál figyelembe kell venni, hogy a hagyományos felületkezelések kissé érzékenyebbek, mint a modern felületkezelő anyagok. A felületek ne érintkezzenek meleg, forró tárgyakkal, se alkohollal, és még hosszabb ideig vízzel se.

Érdekli, hogy antik bútorait hogyan ápolhatja, oly módon, ami nem veszélyezteti az állapotát? Akkor kattintson a linkre és eláruljuk, hogyan ápolhatja antik bútorait megfelelően!

Köszönöm a figyelmet!

Ha tetszett a cikk, és szeretnél még hasonló tanácsokat olvasni, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és Likeolj minket a Facebookon!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük